dimecres, 25 de maig de 2011

Reflexions post-electorals

En el fons, tots, tenim un poc de polítics i fem les nostres pròpies reflexions sobre el què i com faríem les coses si estiguèrem ocupant un càrrec de responsabilitat, es per això que no puc evitar (valga la redundància) fer una reflexió sobre el què ha passat a les eleccions municipals i autonòmiques del passat 22 de maig.

Primer.- Pel que fa als comicis autonòmics, cal dir poc: nova victòria del PP, sense pal•liatius. Al PSPV ja no li val continuar amb la mateixa línia de sempre i l'excusa no pot ser, tan sols, ni la crisi ni el govern central. El PSPV està en caiguda lliure des de fa més de 12 anys i les lluites internes no li deixen traure el cap. Alarte, com era sabut, no ha estat el líder carismàtic capaç de fer veure a l'electorat l'entramat corrupte del PP i explicar les seues propostes de futur.

Cal una refundació del PSPV, si he dit bé, una refundació per començar de zero, perquè amb la situació actual no hi ha res a fer. Sort que Compromis i EUPV han fet valdre una opció progressista a les Corts i deixen un cert aire d'il•lusió en el futur.

Segon.- Ja fa anys que no faig cap comentari entorn a la situació d'Oliva. La meua eixida de la política no va ser, de cap manera, agradosa. Després de 12 anys (1991-2003) i per la porta de darrere, es va decidir que la meua "carrera" política tocava a la seua fi. Vaig fer mutis pel fòrum, que dirien els aficionats al teatre, i sense alçar pols ni remolí en aquestos anys m'he dedicat a veure la situació des de fora, amb l'avantatge que dóna el conéixer el funcionament de l'administració municipal.
Cal dir que no m'han agradat de cap de les maneres els correus electrònics que aquestos dies han circulat per la xarxa i ham empleat la meua imatge, ni tampoc alguns comentaris desagradables que deuen quedar a l'àmbit personal.

El meu pas, com a President, per l'Associació Artístic Musical d'Oliva m'ha servit (i de molt) per recuperar la confiança amb mi mateix. Confiança no perduda, més bé, arravatada per aquells que creuen que poden fer i desfer emprant arts i enganys i que, finalment, sempre queden al descobert. Gràcies, de totes formes, a totes aquelles persones que al llarg d'aquestos últims anys han fet possible que tinga l'esperit positiu que mai no havia d'haver perdut. Però, no ens posem transcendentals, no toca.

Tercer.- Les eleccions locals ens han oferit un nou escenari polític a l'Ajuntament d'Oliva. Lamentablement, la victòria del PP per escassos vots, tot cal dir-ho, no em dóna cap alegria, més be, tot el contrari.
No coincideix amb les valoracions que s'han fet respecte a què el PSOE a Oliva ha perdut tres regidors per la crisi i els retalls del govern central (igual que allò que ens han dit a les autonòmiques). Alguna cosa o molt tindrà a veure també la gestió feta durant aquestos últims anys, i no parle tan sols de la falta d'una circumvalació (venuda a última hora a presses i carreres), la falta de notícies sobre el tren Gandia-Oliva-Dénia i molts altres temes que ara no són moment d'analitzar.

Però, seria bo que, a més de fer eixe anàlisi, ens preguntàrem què ha passat a dintre de l'organització, a nivell local, per arribar fins ací: llistes fetes des d'un punt de vista, única i exclusivament, polític; disminució de la militància; escassa participació de la mateixa en el projecte, falta d'implicació de nova gent i sobre tot de joves al mateix; visualització clara de la direcció política de l'Agrupació. Eixos i molts altres són temes fonamentals i no es pot tancar els ulls i no veure més enllà de la plaça de l'Ajuntament, eixa no és la solució a la pèrdua d'un bon grapat de vots.

Felicite al BLOC pel seu ascens. Afortunadament, una opció progressista ens dóna força per veure el futur un poc més clar. El seu cap de llista ha estat, almenys amb mi, una persona dialogant i disposada a la col•laboració, intentant donar solució als problemes quotidians, alguns d'ells de prou importància (com per exemple el que ha existit entre dues associacions importants de la nostra ciutat). Tot el contrari d'allò que fan altres “polítics” i que, després, es queixen de no tindre protagonisme quan no han mogut ni un dit per solucionar el problema generat.

És cert que, de vegades, no es pot estar d'acord amb tots els noms que composen una llista electoral, això també passa amb la presentada pel BLOC, però no cap dubte que han estat capaços d'oferir a l'electorat una imatge d'unió que no tenen altres, amb noms d'abans, d'ara i de futur, i això també sap valorar-ho el votant.

S'obri un temps de reflexions per als partits polítics. Jo també aposte pel que vol la majoria d'Oliva: un Ajuntament de progrés. Ara cal altura de mires i trellat, molt de trellat. Al temps...

7 comentaris:

 1. Quina gran anàlisi, Enrique. D'acord amb tot el que dius.

  ResponElimina
 2. Ai ja no!!! Puc compendre l'emoció del sector nacionalista, però discrepe de les teues reflexions:

  1ª- Si no recorde mal, vosté va ser el candidat, que va rebre pitjors resultats al front del partit socialista, otorgant al PP, la màxima representació en la història democràtica.

  2ª- Clar que l'efecte ZP, ha tingut la repercusió corresponent, però tan sols una part, també la confiança del poble davant d'un resultat, ha deixat aquesta situació.

  3ª Estic d'acord en un sobrentés, la gent demana major compromís i responsabilitats al Bloc. Ja és hora que agafen hisenda, urbanisme, benestar social, els parats, obres i serveis,...i no aquelles de "palmito" que si bè son importants, no tenen el desgast de les altres, tot el contrai.
  Recorda: turisme, comerç, festes i bibliotèuqes amb un 25 % del pressupost total. Així són els dos despatxos de Davis i de Pau.

  ResponElimina
 3. Llastima que no t'identifiques i quedes com un Anònim. Jo també comparteix part dels teus comentaris: es hora de que el Bloc tinga altres responsabilitats a la ciutat, tot no han de ser festes i saraos.
  També es cert que siguent jo cap de llista el PSOE a Oliva va obtindre sis regidors, els mateixos que ara. Vaig asumir la meua responsabilitat i amb la resta del grup, amb una forta oposició, van propiciar que al 2003 l'Alcaldía fora socialista.

  ResponElimina
 4. Per a Anònim:
  1) Quan al 2007, el PSOE a Oliva va traure 9 regidors, en plena eufòria ZP i el 8% només de taxa d'atur, també se li van atribuir els resultats a l'efecte ZP? Jo no ho recorde així.
  2) Quan es parla de les àrees de "palmito" del BLOC et refereixes a aquelles les actuacions de les quals s'ha atribuït el PSOE en campanya electoral? Com per exemple als fullets electorals i al vídeo de campanya?
  3) S'ha de seriós per totes les bandes, llegir bé els resultats, i actuar en conseqüència, triant el millor per al poble.
  No cal retrets, ni rumors. Actueu tots amb responsabilitat que la campanya electoral ja ha acabat.

  ResponElimina
 5. Roda la mola i Peret se'n va a l'escola.
  D'ací 4 anys més vorem tot allò que van prometre i no han pogut complir per falta de consens o trellat a l'Ajuntament, per si de cas guardeu els programes electorals.

  ResponElimina
 6. Tinc per costum deixar el meu nom i cognoms a tot alló que faig. Sembla que tu no penses igual. Posa el teu nom i no tingues por, Anònim, que jo no en menge a ningú. SALUT....

  ResponElimina
 7. Señor Enrique, yo soy votante socialista pero ahora he votado a bloc porque me parecía que su lista era mucho mejor que la de los socialistas. Eso unido a otros factores han deparado estos resultados. Ahora creo que si el alcalde tuviera un minimo de dignidad renunciaría al acta de concejal y dejaria paso a nueva gente capaz de arreglar el desaguisado.
  Soy Jorge Garcia de Oliva.

  ResponElimina